Kako nastaje karijes?

Karijes se javlja u svim starosnim grupama i na njega značajno utiče naša ishrana - šta i koliko često jedemo; koliko dobro brinemo o zubima nakon jela i koristimo li fluoridnu pastu za zube. Nasleđivanje sklonosti ka karijesu takođe ima ulogu.

Karijes se ne pojavljuje preko noći, već tokom dužeg vremenskog razdoblja.
Bakterije se nakupljaju na površini zuba i stvaraju plak. Prvi znakovi su male bele tačke unutar zubne gleđi - takozvani početni karijes.

Bez poboljšane i pravilne oralne higijene i ciljane primene fluorida, proces karijesa napreduje.

Gleđ površine zuba se kontinuirano uklanja dok se ne dosegne osetljivi dentin. U naprednim fazama površinski sloj nestaje i stvara se kavitet.

Prevencija karijesa - Kako se možete zaštititi?

  • Pranje zuba 2x dnevno nakon jela
  • Fluoridna pasta za zube nežno i efektivno uklanja plak
  • Svakodnevno čišćenje međuzubnih prostora koncem za zube ili interdentalnim četkicama
  • Svakodnevna upotreba tečnosti za ispiranje usta s fluoridom
  • Jednom nedeljno nanošenje fluoridnog gela s intenzivnim jačanjem / učvršćivanjem gleđi
  • Profesionalno uklanjanje plaka kod stomatologa
  • Posete stomatologu dva puta godišnje

Kako prepoznati karijes?

Svako može redovno da proverava zube i prepozna u ogledalu ako se, na primer, pojave promene na beloj gleđi. Ove promene često ukazuju na gubitak minerala. Takvi gubici minerala obično se mogu lečiti odgovarajućom fluoridnom terapijom pod nadzorom stomatologa, čak i bez brušenja zuba.

Zašto odabrati elmex®?

elmex® nudi efektivne proizvode za odrasle i decu, koje odgovaraju njihovim potrebama. U svojoj efikasnosti su idealno koordinirani i međusobno se nadopunjuju.

Dakle, paste za zube elmex® i tečnosti za ispiranje usta imaju posebno efikasne sastojke koji remineralizuju zube i efikasno štite od karijesa.

elmex® proizvodi za negu međuzubnih prostora optimizuju učinak čišćenja između zuba i tako znatno smanjuju rizik od karijesa.