Najbolja pasta za osetljive zube: šta se nalazi u njoj?

Dobra oralna higijena pomaže u održavanju zdravih zuba. Ali ako izbegavate Vaše omiljenje tople i hladne poslastice zbog osetljivosti zuba, korišćenjem paste za zube sa pravim sastojcima u Vašoj rutini može pomoći u ublažavanju nelagode i omogućiti Vam uživanje u sladoledu nedeljama!

 

Dakle, što uzrokuje osetljivost zuba? Zubi sadrže meko središte ispunjeno živcima, a sloj dentina prekriva pulpu koja se nalazi na ovom nivou. Preko dentina nalazi se gleđ koja prekriva zube iznad desni, a cement oblaže koren zuba ispod krune. Gleđ i cement štite unutrašnji deo zuba, ali kada erodiraju ili se pokvare, živci pulpe imaju malo ili nimalo zaštite od promena temperature u ustima - uzrokujući da vaši zubi postanu osetljivi.

 

Iako neki ljudi imaju prirodno tanku zubnu gleđ, postoje i drugi uzroci erodirane ili slomljene gleđi:

 

  • Karijes
  • Agresivno pranje
  • Korišćenje četkice za zube sa tvrdim vlaknima
  • Konzumiranje jako kisele hrane i pića
  • Škripanje zubima
  • Povlačenje desni
  • Neki stomatološki zahvati poput izbeljivanja zubi (ovaj učinak je privremen)

Sastojci u pasti za osetljive zube

U zavisnosti od uzroka osetljivosti Vaših zuba, redovno pranje zuba pastom koja je nežna i namenjena za osetljive zube može biti sve što vam je potrebno. Najbolje vrste pasti za osetljive zube sadrže sastojke koji pomažu u ojačavanju zubne gleđi i štite živce od nelagode koju često uzrokuje topla i hladna hrana. Evo nekih sastojaka na koje morate da obratite pažnju kada tražite pastu za zube za osetljive zube:

Arginin

 

Arginin je aminokiselina koja se prirodno nalazi u pljuvački. U kombinaciji a kalcijumom, arginin stvara zaštitni sloj koji začepljuje otvorene dentinske tubule – deo zuba koji se nalazi ispod gleđi i cementa. Ovaj zaštitni sloj može izdržati izloženost kiselinama kako bi vam pružio produženo olakšanje od osetljivosti zuba.

Kalijum Nitrat


Ovaj sastojak se ne nalazi u običnoj pasti za zube, ali je jedinstveni spoj koji se nalazi u pasti za osetljive zube. Kalijum Nitrat blokira puteve od površine zuba do unutrašnje pulpe, štiteći živce zuba i efikasno ih desenzibilizira kako bi se smanjila nelagoda. Ali, biće potrebno nekoliko upotreba pre nego što počnete da osećate razliku.

Fluorid

 

Fluorid jača slabu ili erodiranu gleđ i pomaže u sprečavanju napredovanja ranih znakova karijesa. Većinom paste za zube koje se prodaju u slobodnoj prodaji sadrže fluorid, ali možete se posavetovati sa svojim stomatologom za pastu za zube sa većom koncetracijom fluorida koja može posebno pomoći kod osetljivosti zuba. Mnogi proizvodi slični gelu imaju mali procenat kalcijum fluorida. Drugi sa dozom natrijum fluorida, obe vrste paste za zube sa fluoridima vaš stomatolog može preporučiti kako bi Vam pomoglo u ublaživanju bola prouzrkovan osetljivošću zuba.

Briga za osetljive zube

 

Oštri bolovi prilikom gutanja hladnog napitka mogu biti prošlost. Perite zube dva puta dnevno pastom za osetljive zube, koristeći četkicu sa mekim vlaknima - i ne zaboravite uvek budite nežni! Primenom ovih malih promena u Vašoj oralnoj nezi mogu Vas osloboditi od bola nedeljama.

Članci

  • Šta uzrokuje osetljivost zuba? | elmex®

    Osetljivost zuba je nešto što pogađa veliki broj ljudi. Često je uzrokovana jedenjem ili pijenjem nečeg toplog, hladnog, slatkog ili kiselog. U normalnim uslovima, dentin koji se nalazi ispod zuba (sloj koji neposredno okružuje živac) prekriven je sa gleđu u kruni zuba i desnima koje okružuju zub. Tokom vremena, sloj gleđi može postati tanji, čime se pruža slabija zaštita. Desni se takođe mogu povući tokom vremena, otkrivajući dentin na površini korena zuba.
    Pročitajte više »