Najbolja pasta za osetljive zube: šta se nalazi u njoj?

Najbolja pasta za osetljive zube: šta se nalazi u njoj?

Dobra oralna higijena pomaže u održavanju zdravih zuba. Ali ako izbegavate Vaše omiljenje tople i hladne poslastice zbog osetljivosti zuba, korišćenjem paste za zube sa pravim sastojcima u Vašoj rutini može pomoći u ublažavanju nelagode i omogućiti Vam uživanje u sladoledu nedeljama!

Dakle, što uzrokuje osetljivost zuba? Zubi sadrže meko središte ispunjeno živcima, a sloj dentina prekriva pulpu koja se nalazi na ovom nivou. Preko dentina nalazi se gleđ koja prekriva zube iznad desni, a cement oblaže koren zuba ispod krune. Gleđ i cement štite unutrašnji deo zuba, ali kada erodiraju ili se pokvare, živci pulpe imaju malo ili nimalo zaštite od promena temperature u ustima - uzrokujući da vaši zubi postanu osetljivi.

Iako neki ljudi imaju prirodno tanku zubnu gleđ, postoje i drugi uzroci erodirane ili slomljene gleđi:

Karijes

Agresivno pranje

Korišćenje četkice za zube sa tvrdim vlaknima

Konzumiranje jako kisele hrane i pića

Škripanje zubima

Povlačenje desni

Neki stomatološki zahvati poput izbeljivanja zubi (ovaj učinak je privremen)

Sastojci u pasti za osetljive zube

U zavisnosti od uzroka osetljivosti Vaših zuba, redovno pranje zuba pastom koja je nežna i namenjena za osetljive zube može biti sve što vam je potrebno. Najbolje vrste pasti za osetljive zube sadrže sastojke koji pomažu u ojačavanju zubne gleđi i štite živce od nelagode koju često uzrokuje topla i hladna hrana. Evo nekih sastojaka na koje morate da obratite pažnju kada tražite pastu za zube za osetljive zube:

Arginin

Arginin je aminokiselina koja se prirodno nalazi u pljuvački. U kombinaciji a kalcijumom, arginin stvara zaštitni sloj koji začepljuje otvorene dentinske tubule – deo zuba koji se nalazi ispod gleđi i cementa. Ovaj zaštitni sloj može izdržati izloženost kiselinama kako bi vam pružio produženo olakšanje od osetljivosti zuba.

Kalijum Nitrat

Ovaj sastojak se ne nalazi u običnoj pasti za zube, ali je jedinstveni spoj koji se nalazi u pasti za osetljive zube. Kalijum Nitrat blokira puteve od površine zuba do unutrašnje pulpe, štiteći živce zuba i efikasno ih desenzibilizira kako bi se smanjila nelagoda. Ali, biće potrebno nekoliko upotreba pre nego što počnete da osećate razliku.

Fluorid

Fluorid jača slabu ili erodiranu gleđ i pomaže u sprečavanju napredovanja ranih znakova karijesa. Većinom paste za zube koje se prodaju u slobodnoj prodaji sadrže fluorid, ali možete se posavetovati sa svojim stomatologom za pastu za zube sa većom koncetracijom fluorida koja može posebno pomoći kod osetljivosti zuba. Mnogi proizvodi slični gelu imaju mali procenat kalcijum fluorida. Drugi sa dozom natrijum fluorida, obe vrste paste za zube sa fluoridima vaš stomatolog može preporučiti kako bi Vam pomoglo u ublaživanju bola prouzrkovan osetljivošću zuba.

Briga za osetljive zube

Oštri bolovi prilikom gutanja  hladnog napitka mogu biti prošlost. Perite zube dva puta dnevno pastom za osetljive zube, koristeći četkicu sa mekim vlaknima - i ne zaboravite uvek budite nežni! Primenom ovih malih promena u Vašoj oralnoj nezi mogu Vas osloboditi od bola nedeljama.

 

Članci