Moja beba ima beli jezik: da li je to kandidijaza?

Kao što svi roditelji znaju, ne postoji ništa predvidljivo u brizi o novorođenčetu. Ako vaša beba ima beli jezik, možda se pitate da li nešto nije u redu. To može biti kandidijaza, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao beli film na jeziku vaše bebe, ili jednostavno može biti ostatak mleka od nedavnog hranjenja. Saznajte više o mogućim uzrocima belog jezika kako biste sigurnije mogli da brinete o oralnom zdravlju vašeg deteta.

Uobičajeni uzroci belog jezika

 

Beli jezik je rezultat ostataka, mrtvih ćelija ili gljivica koje se nakupljaju između izbočina (zvanih papile) na površini vašeg jezika. Kod odraslih, uzroci belog jezika su dehidracija, loša oralna higijena, pušenje ili prekomerna konzumacija alkohola. Bele mrlje na jeziku i drugim mestima u ustima koje se ne mogu obrisati mogu ukazivati na kandidu u bilo kom uzrastu. U celini, međutim, ako vaša beba ima beli jezik, talog mleka je najčešći krivac. U ovom slučaju, beli jezik vaše bebe nije kandida.

 

Znaci kandidijaze

 

Beli film koji se ne briše lako krpom može biti slučaj kandidijaze. Kandidijaza je uzrokovan prekomernim rastom Kandide i može se pojaviti kao mlečno bele mrlje u ustima vaše bebe.Kandida se retko pojavljuje isključivo na jeziku i često oblaže delove usta koje vaša beba koristi za sisanje, kao što su unutrašnje i spoljašnje usne i unutrašnji obrazi.

 

Kandida kod beba može izazvati razdražljivost, opštu nervozu i odbojnost prema sisanju ili hranjenju. Međutim, većina novorođenčadi oseća malo nelagodnosti i umerene simptome. Trebalo bi da zatražite lečenje što je pre moguće, posebno ako se vaše novorođenče muči sa začepljenjem ili odbija da jede.

 

Tretiranje kandidijaze

 

Srećom, uz uputstva pedijatra,kandida se lako leči. Vaš lekar može da vam prepiše antifungalni tretman koji se primenjuje direktno na bele mrlje. Lek više nije efikasan kada se proguta, pa ostavite lek da stoji u ustima i izbegavajte hranjenje 30 minuta. Vaš lekar će vas posavetovati o tome koliko često da primenjujete antifungal, mada to može biti i do četiri puta dnevno tokom nedelje. Kandidijaza obično nestaje za četiri do pet dana.

 

Lekar može da proveri majčine bradavice da li ima znakova kandide i da prepiše kremu za lokalnu upotrebu kako bi sprečio majku i bebu da međusobno prenose infekciju.

 

Prevencije protiv kandidijaze

 

Bez obzira da li je vaša beba dojena ili hranjena adaptiranim mlekom, verovatno ćete primetiti mlečno belu glazuru na njihovom jeziku nakon dugog hranjenja. Formula obično ima svetliji izgled, dok majčino mleko može biti manje primetno. Bez obzira na to kako hranite bebu, obrišite usta bebe čistom, vlažnom krpom ili gazom odmah nakon svakog hranjenja da biste započeli doživotnu zdravu svakodnevnu oralnu negu. Jedan od najboljih koraka koje možete preduzeti da sprečite kandidu je pažljivo čišćenje bebinih usta, grudi i opreme za hranjenje kao što su flaše i pumpe za dojke. Budite posebno pažljivi dok dojite kako biste izbegli suve ili napukle bradavice, koje mogu stvoriti okruženje za razvoj gljivica.

 

Kako očistiti kandidijazu na jeziku kod beba

 

Briga o oralnom zdravlju vaše bebe tokom slučaja kandidijaze je jednostavna. Osim upotrebe lekova kako je propisano, ograničite vreme za bradavice i cucle, što dovodi do veće iritacije. Kada ne koristite lek za kandidijazu (koji obično treba da bude nanesen na područje kandidijaze 30 minuta), očistite bebina usta kao i inače: umotajte prst gazom ili krpom za pranje, navlažite ga vodom i pomerajte se unaokolo. kružnim pokretima pažljivo masirajte desni i uklonite sve preostale komadiće hrane ili mleka.

 

Ne postoji uputstvo za brigu o vašoj bebi, tako da sve neobično, poput belog jezika novorođenčeta, može izazvati zabrinutost. Ali ako vaša beba razvije kandidijazu, ne brinite. Većina infekcija nije pretnja i izlečiva je, a i nestaće za nekoliko dana uz odgovarajuću negu i lečenje – nešto čemu se vi i vaše novorođenče možete smejati.

Članci