Kandidijaza kod beba: Uzroci, simptomi i tretmani

Kao majka male bebe, znamo da ste fokusirani na zdravlje svoje porodice. Možda ste već postali ljubitelj oralne higijene, brišući bebi desni nakon svakog hranjenja i vodeći računa da ne uzima flašu ničega drugoga osim vode u krevet. Ali čak i uz najrigorozniju rutinu oralne nege, milioni organizama koji se pojavljuju u prirodi žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imuni sistem ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti je Candida albicans, poznatija kao Kandida.

 

Bebe su posebno podložne ovom prekomernom rastu gljivica zbog njihovog imunološkog sistema u razvoju. U detinjstvu, može čak i da pređe napred-nazad između beba i njihovih majki kroz dojenje. Ako mislite da vaša beba i vi možda imate kandidu, korisno je da razumete simptome, faktore rizika, preventivne savete i lečenje, tako da pre nego što to znate, na putu ste ka brzom oporavku!

Simptomi kandidijaze kod beba i majki

 

Postoji niz simptoma koje vaša beba može iskusiti koji vas mogu upozoriti na potencijalni napad kandidijaze. Iako je ovo uobičajena infekcija kod beba, može biti neprijatna. Stoga je korisno potražiti sledeće simptome kandidijaze kod vaše bebe i moći da tražite lečenje ako je potrebno:

 

  • Kremasto bele lezije ili crvene, iritirane lezije na unutrašnjoj strani usta.
  • Brisanje rana može dovesti do krvarenja.
  • Problemi sa sisanjem ili hranjenjem.
  • Neobična razdražljivost i nervoza.
  • Poteškoće ili odbijanje dojenja.
  • Pelenski osip koji ne nestaje sa obično predloženim mastima.
  • Gasovi zbog prekomerne količine gljivica u njihovom gastrointestinalnom traktu.

 

Kao majka, možete imati sledeće simptome kandidijaze:

 

  • Napuknute, svrbežne ili upaljene bradavice.
  • Ljuskava ili sjajna koža na vašim areolama, tamnijoj, kružnoj oblasti oko bradavice.
  • Oštar pucajući bol duboko u grudima kada pokušavate da dojite.

 

 

Faktori rizika kod kandidijaze

 

Dobro vodite računa o ustima svog deteta i pratite sve savete svog lekara, pa se možda pitate šta uzrokuje kandidijazu kod beba? Postoji nekoliko uobičajenih faktora rizika da beba i majka prenesu kandidijazu jedno na drugo:

 

  • Kao što je gore pomenuto, bebin imuni sistem nije u potpunosti razvijen i ne može se boriti protiv organizama kao što je potpuno razvijen imuni sistem, što ih čini podložnijim kandidijazi.
  • Ako ste imali vaginalnu gljivičnu infekciju tokom trudnoće ili tokom porođaja, infekcija bi mogla preći na vašu bebu u obliku kandidijaze.
  • Do unakrsne infekcije može doći ako vi ili vaša beba uzimate prednizon, inhalacijske kortikosteroide ili antibiotike.
  • Ako neko drugi u vašem domu ima infekciju kandidom, labave higijenske prakse mogu dozvoliti da se kandidijaza brže širi, kao što je primetila La Leche League.

 

Kandidijaza cveta u toplim predelima, što ima smisla da lako prođe između bebinih usta i majčinih grudi. La Leche takođe napominje da nekoliko drugih praksi i zdravstvenih stanja mogu povećati šanse kod vas i vaše bebe da razvijete kandidu. Vaša beba može biti izložena većem riziku od oralnu kandidu ako često koristi cuclu. A ako imate anemiju ili dijabetes, ili dijetu koja uključuje prekomernu količinu slatkiša, možda ćete imati veći rizik da dobijete gljivičnu infekciju.

 

 

Tretiranje Kandidijaze

 

Možda osećate bol tokom dojenja ili ste primetili kremasti, beli osip u ustima vaše bebe. Znamo da ste spremni da brzo rešite ovaj problem! Kako lečiti kandidijazu kod beba nije komplikovano; ono što je najvažnije je da istovremeno lečite i svoju kandidijazu i bebinu. Ima smisla da vi i vaša beba imate istovremeni tretman zbog toga koliko brzo kandidijaza može da prođe između vas tokom dojenja.

 

Preporučujemo vam da posetite lekara kako biste razgovarali o najboljem kursu lečenja za vas i vašu bebu. Kandidijaza može nestati sama od sebe za nekoliko dana, tako da vašoj bebi možda neće biti potrebno lečenje. Ako im je potrebno lečenje, dobra vest je da, pošto je većina tretmana kompatibilna sa dojenjem, nećete morati da prekinete dojenje tokom ovog perioda.

 

Antifungalni lekovi su najčešći oblik lečenja kandide. Vaš lekar može da prepiše oralne kapi nistatina za vašu bebu, dok će krema ili oralna verzija leka delovati na vaše grudi. Kada se počne sa planom lečenja, simptomi bi trebalo da se poboljšaju u roku od četiri ili pet dana, kao što je primetila Dečija bolnica u Sijetlu.

 

 

Sprečavanje ponovne infekcije

 

Osim što istovremeno lečite i vas i vašu bebu, sledeći higijenski protokoli mogu smanjiti šanse za ponovnu pojavu infekcije:

 

  • Očistite cucle i igračke koje vaša beba stavlja u usta.
  • Zamenite cucle i bradavice za flašicu nakon nedelju dana, kao što je primetio La Leche.
  • Prokuvajte delove pumpe za dojke koji dolaze u kontakt sa majčinim mlekom svaki dan tokom lečenja i bacite vlažne jastučiće za grudi.
  • Da biste ubili gljivice na odeći, operite je u toploj vodi sa šoljom sirćeta.
  • Često perite ruke i ruke vaše bebe, posebno nakon promene pelena i korišćenja kupatila.
  • Tokom tretmana, osušite ruke papirnim ubrusima i bacite ih nakon svake upotrebe.
  • Izbegavajte maramice za pelene ako vaša beba ima pelenski osip. Umesto toga, koristite krpu i vodu.
  • Očistite i osušite dojku nakon svakog hranjenja vatom ili čistom krpom. Vaš lekar može da vam da savet o balzamima i mastima koje su bezbedne za upotrebu tokom dojenja.
  • Napravite promene u ishrani. Uzmite u obzir jogurt koji sadrži acidofil. To je probiotik koji može da zaštiti od kandide. I smanjite unos šećera ili hrane na bazi kvasca, koji doprinose prekomernoj proizvodnji kandide.

 

Kao majka novorođenčeta, znamo da postoji toliko toga na šta učite da se prilagodite. Dakle, saznanje da vi i vaša beba imate kandidu nije zabavno. Iako je kandidijaza uobičajena infekcija za mnoge bebe, posebno one koje doje, znamo da želite da svojoj bebi pružite udobnost i lečenje što je pre moguće. Praćenjem strogog higijenskog režima i kontaktiranjem svog lekara na prvi nagoveštaj kandide, dojenje i dalje može biti prijatno iskustvo povezivanja i za vas i za vašu bebu, a vi ćete imati kandidu pod kontrolom za kratko vreme.

Članci