Ritejneri za zube: šta su i zašto ih nositi?

Sada kada su proteze vašem detetu konačno skinute, verovatno misle da je njihov ortodontski tretman završen. Nažalost, ovo nije sasvim tačno. Ispravljanje zuba je samo pola bitke. Druga polovina ih drži takvima. Tu ritejneri za zube mogu biti veoma korisni. Mnogi ljudi nose ritejnere dugi niz godina nakon skidanja proteza kako bi zubi bili ravni i osmeh sjajan, ali naterati vaše dete da nosi ritejner može biti prilično težak zadatak. Evo svega što treba da znate o ritejnerima kako biste svoje dete stekli naviku da pravilno nosi ritejner za zube, uz što je moguće minimalan stres!

Šta su ritejneri?

 

Ritejneri su komadi plastike ili metala koji se izrađuju po meri za svaku osobu. Ne postoje dva ista ritejnere. Napravljeni su tako da odgovaraju obliku vaših usta i poravnanju vaših zuba.

 

Postoje dve opšte vrste ritejnera:

 

  • Uklonjive: Vaše dete ih može svakodnevno stavljati i vaditi. To mogu biti ritejneri od žice (napravljeni od žice i materijala sličnog plastici) ili prozirni ritejneri (providne folije napravljene od materijala sličnog plastici).
  • Fiksirani: Oni su napravljeni od tanke, prilagođene žice koja je vezana za jezik gornjih ili donjih zuba vašeg deteta.

Zašto nosimo ritejnere za zube?

 

Dakle, čemu služe ritejneri? Vašem detetu će možda trebati ritejner iz više razloga. ritejneri su najčešće potrebni nakon skidanja proteza kako bi se kost koja drži zube mogla ponovo izgraditi nakon pomeranja zuba. Ritejneri takođe pomažu u održavanju novih položaja zuba nakon završenog aktivnog ortodontskog tretmana.

 

U nekim drugim slučajevima, ortodont vašeg deteta može preporučiti ritejner za pomeranje jednog zuba ili za zatvaranje prostora između dva zuba. U ovim slučajevima, proteze obično nisu potrebne, a vaše dete će možda morati da nosi ritejner nekoliko godina da bi obavilo posao.

 

Ritejneri su korisni iz drugih razloga osim pomeranja zuba. Neka deca imaju potisak jezika (stanje kada jezik klizi kroz zube kada pričate). Neki ritejneri mogu biti specijalno dizajnirani da obuče vaš jezik da se ne pomera napred kada govorite.

 

Ritejneri takođe mogu zadržati decu sa temporomandibularnim poremećajem (TMD), koji je rezultat bruksizma (škrgutanje zubima). Ritejneri mogu pomoći tako što sprečavaju da se vilica vašeg deteta potpuno zatvori noću kako ne bi škrgutala zubima.

Kako da naviknete dete da nosi ritejner

 

Kada vaše dete prvi put počne da nosi ritejner, njegovi zubi mogu da bole nekoliko dana. Iako je ovo potpuno prirodno, moglo bi ih naterati da ne žele da nose svoj ritejner. Naterati dete da ga nosi može biti izazov, ali evo nekoliko načina na koje to možete učiniti zabavnim i lakim za celu porodicu:

 

  • Prilagodite ritejner tako što ćete imati sliku omiljenog TV-a ili lika iz knjige vašeg deteta. Ovo bi moglo učiniti vaše dete više uzbuđenim zbog stavljanja ritejnera svake noći.
  • Budite strpljivi i nemojte se umoriti da podsećate svoje dete da nosi ritejner. Može proći neko vreme da se ova nova navika formira.
  • Ohrabrite svoje dete tako što ćete ga nagraditi za nošenje ritejnera, posebno u prvih nekoliko nedelja.
  • Napišite belešku i stavite je u izveštaj za ritejner vašeg deteta. Ovo bi moglo biti zabavno iznenađenje za vaše dete kada otvori kutiju.

 

Definitivno može biti teško ubediti svoje dete da nosi svoj držač svaki dan tokom dužeg perioda. Ali pomaganje im da shvate za šta se koriste ritejnerii i podsećanje ih da stave ritejner kada zaborave može biti veoma važno. Nadamo se da će nošenje ritejnera postati navika koja će ostati sa vašim detetom za ceo život – baš kao da imate lep osmeh!

Članci