Herpes kod dece: Evo šta treba znati

Rane u ustima mogu se razviti kod ljudi svih uzrasta. Jedna od ovih vrsta lezija se naziva herpes. Ako ste roditelj, možda ste posebno zabrinuti zbog herpesa kod dece. Evo zašto deca mogu dobiti herpes, koji simptomi su uključeni i kako možete lečiti ovo stanje.

Šta je herpes?

 

Prema Dečjoj bolnici C.S. Mott, herpes (takođe poznat kao plikovi od groznice) su male lezije koje se pojavljuju oko usta i usana. Ove rane izaziva virus herpes simpleksa, koji obično ulazi u telo kroz rez na koži u ustima ili oko njih. Deca obično dobiju virus herpes simpleksa od roditelja, koji ga mogu preneti deljenjem pribora ili ljubljenjem.

 

Jednom izloženi virusu, određeni faktori mogu izazvati izbijanje herpesa. Američka akademija za pedijatriju (AAP) navodi da umor i stres, povećana izloženost određenim vremenskim prilikama, bolesti, hormonske promene i loša ishrana mogu biti faktori za pojavu herpesa.

 

 

Simptomi herpesa

 

Klinika Mejo navodi da su čirevi na usnama veoma česti i prilično zarazni. Izbijanje jedne ili više herpes lezija često počinje kao peckanje, svrab na koži oko usta što rezultira jednim ili više plikova. Plikovi se tada mogu spojiti ili slomiti i emitovati bistru tečnost, ostavljajući ranu sa kraterima koja formira krastu. Lezija sa krastama obično zaceli u roku od dve do četiri nedelje. Izbijanje virusa herpes simpleksa može biti praćeno bolom, bolnim limfnim čvorovima, bolovima u mišićima i erodiranim tkivom desni.

Lečenje herpesa kod dece

 

Trenutno ne postoji lek za herpes. AAP podstiče roditelje da vide svog pedijatra kada dete pokaže znake i simptome herpesa. Ovaj korak je važan jer mogu utvrditi uzrok čireva u ustima i da li je vaše dete dobilo virus herpesa ili neko drugo stanje.

 

Da biste svom detetu ublažili herpes kod kuće, možete pokušati da nanesete led ili toplu krpu na to područje. Ako je njihov bol jak, vaš pedijatar može preporučiti lekove protiv bolova ili kremu bez recepta.

 

 

Saveti za prevenciju

 

Herpes se može širiti sa odrasle osobe na dete, deteta na dete ili deteta na odraslu osobu. Ove lezije se takođe mogu ponovo pojaviti kada se dete inicijalno zarazi ovim stanjem, kako objašnjava Klinika Mejo. Važno je da obolela osoba i njena porodica praktikuju odgovarajuću higijenu ruku kako bi se smanjilo širenje bolesti i odgovarajuću oralnu higijenu kako bi se smanjile klice u ustima.

 

Dodatne lične navike koje mogu pomoći u sprečavanju širenja bolesti uključuju:

 

  • Nemojte deliti pribor
  • Da oni koji imaju izbijanje virusa herpes simpleksa izbegavaju dodirivanje i ljubljenje deteta
  • Preduzimanje dodatnih mera predostrožnosti ako ste osoba koja ima oslabljen imuni sistem ili ste pod stresom - pošto obe situacije povećavaju šanse za izbijanje herpes simpleksa

 

Ako vaše dete ima izbijanje herpesa, budite sigurni da je to stanje uobičajeno, ali za vas je veoma važno da preduzmete odgovarajuće korake da sprečite širenje virusa.

Članci