Zašto biste trebali koristiti gumice sa protezama?

Proteze mogu biti prilagođavanje za mnogu decu i tinejdžere - a na gumice je potrebno malo navikavanja. S obzirom na to, gumice, su suštinski deo ispravljanja zuba i mogu pomoći da se obezbedi individualno kretanje zuba i poravnanje vilice. Ovde ćemo pogledati njihovu upotrebu, prednosti i kako se brinuti o njima.

 

Šta su gumice za proteze i zašto se koriste?

 

Pre nego što razgovaramo o gumenim trakama i njihovoj funkciji, neophodno je prvo pogledati proteze, kako one funkcionišu i gde se gumene trake uklapaju u ceo sistem. Proteze su najčešći aparat koji se koristi u ortodontskom lečenju. Imaju dva glavna dela: bravice i žice. Žice pomeraju zube, dok su bravice pričvršćeni za zube i drže žice. Ponekad se žice na nekim protezama drže na mestu sitnim gumenim trakama ili ligaturama koje dolaze u raznim zabavnim bojama - iako se one razlikuju od gumenih traka o kojima ovde govorimo.

 

Dakle, gde gumice dolaze u igru? Bravice i žice rade zajedno kako bi izvršili pritisak na zube kako bi ih vremenom postepeno pomerili u ispravan položaj. Ponekad ortodont vašeg deteta može da prepiše gumene trake koje se pričvršćuju za proteze na male kukice na gornjim i donjim bravice. Konfiguracija će biti ili vertikalna ili dijagonalna - a ponekad vam vaš ortodont može dati alat za kuku za lako umetanje.

 

 

Prednosti korišćenja proteza sa gumicama

 

Postoje dve glavne prednosti korišćenja gumica sa protezama, koje se u izvesnom smislu preklapaju. Glavna prednost gumica je u tome što mogu pomoći da se obezbedi dodatna sila za pomeranje zuba u položaje koje proteze ne mogu da urade samostalno. Oni su kao dodatni alat koji pomaže u stvaranju preciznije napetosti i pritiska. Druga prednost gumenih traka je ta što one mogu pomoći da se ubrza proces poravnanja, što znači da vaše dete može da dođe do blistavog, samouverenog osmeha još ranije.

 

Kada je reč o ortodonciji u celini, prednosti proteza nisu samo zbog izgleda – u stvari, pravilan ortodontski tretman može poboljšati zagriz vašeg deteta ili tinejdžera i može pomoći u poboljšanju njihovog govora. Pored toga,pravi zubi su takođe manje skloni kvarenju, bolestima desni i povredama. Međutim, kada je u pitanju izgled, ravniji osmeh može pomoći u samopouzdanju. Iako će postojati period prilagođavanja, proteze su dobitne za oralno zdravlje, izgled i samopoštovanje.

 

 

Održavanje i nega pri korišćenju gumica

 

Održavanje oralne nege uz korišćenje gumica zahteva malo planiranja — gumice će morati da se skidaju tokom obroka, pranja zuba i čišćenja koncem i da se menjaju svakodnevno. Dalje, ortodont vašeg deteta će verovatno preporučiti da se držite podalje od tvrde, lepljive i hrskave hrane, kao i bezalkoholnih ili kiselih pića. Vaš ortodont treba da vam pruži sve što treba da znate o održavanju najzdravije oralne higijene dok koristite gumene trake.

 

Nisu svakom detetu ili tinejdžeru sa protezom potrebne gumice, jer to zavisi od zuba i položaja vilice vašeg deteta. Ali ako ih vaš ortodont preporuči, vi i vaše dete ne morate da brinete. Iako vam gumice u ustima mogu izgledati zastrašujuće ili neprijatne, one se lako ubacuju, uklanjaju i, iznad svega, pomažu da se zubi vašeg deteta poravnaju tako da se brže osmehuju.

Članci