Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju dece

Ako postoji nešto što ste verovatno naučili kao roditelj, to je da deca ne odgajaju sami sebe. Dobro, možda ste od početka znali u šta se upuštate. Ali količina koju treba pročitati i naučiti o vaspitanju srećnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog deteta je naizgled beskrajna. Odakle početi?! Pa, ako tražite informacije o brizi za njihovo oralno zdravlje, možete početi ovde. Čitajte dalje za neke iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju dece koje će vam pomoći na vašem putovanju.

Karijes je uobičajena dečja bolest kod dece

 

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, karijes je jedna od najčešćih bolesti koje pogađaju decu u Sjedinjenim Državama. Evo kako to utiče na decu na osnovu njihove starosne grupe:

 

 

Od 5 do 11 godina

 

Otprilike 1 od 5 dece u ovom uzrastu ima najmanje jedan nelečeni karijes.

 

 

Od 12 do 19 godina

 

Otprilike 1 od 7 u ovom uzrastu ima najmanje jedan nelečeni karijes.

 

 

Deca iz porodica sa niskim primanjima

 

A deca u obe ove starosne grupe imaju dvostruko veće šanse da imaju karijes ako dolaze iz domaćinstava sa niskim prihodima.

Srećom, karijes se može sprečiti tako što ćete dete naučiti da praktikuje dobru oralnu higijenu i posećuje opšteg ili dečjeg stomatologa radi redovnih pregleda.

 

 

Prvi pregled kod stomatologa mogao bi biti ranije nego što mislite

 

Američka stomatološka asocijacija (ADA) preporučuje zakazivanje posete pedijatrijskog stomatologa čim se detetu pojavi prvi zub. Ipak, nikada nije kasno da počnete da dovodite svoje dete kod stomatologa. Ako vaše dete ima zube, a vi niste zakazali posetu, počnite da tražite odlične dečje stomatologe i zakažite termin čim ga pronađete.

 

Naučite kako da se pripremite za prvu posetu stomatologa vašeg deteta.

 

 

Tečnost za ispiranje usta se ne preporučuje deci mlađoj od 6 godina

 

Ispiranje usta je važan deo svake dobre rutine za oralno zdravlje... to je za sve starije od 6 godina, prema ADA. Ako je vaše dete mlađe od toga, možda će imati problema da ne proguta stvari. Drugo, fluorid u rastvorima za ispiranje usta koji je dobar za zube starije dece i odraslih može izazvati stanje koje se zove fluoroza u zubima koji se još formiraju. Fluoroza kod zuba u razvoju može izazvati smeđe ili crne pruge ili mrlje.

 

Kada vaše dete malo poraste, može da koristi posebne tečnosti za ispiranje usta napravljene za decu koje dolaze u zabavnim bočicama sa ukusima u kojima će uživati i koje su posebno formulisane za potrebe dece. Samo ih naučite kako da ih koriste ali i da ih ispljunu bez gutanja.

Sport je vodeći uzrok povreda zuba

 

Većina dece se bavi nekim sportom, bilo da igraju timski sport u ligi ili se voze na skejtbordovima, biciklima, rolerima ili drugim individualizovanim aktivnostima. A ti sportovi mogu da ih dovedu u opasnost od povreda zuba. Američko udruženje dečje stomatologije napominje da sport uzrokuje 10 do 39 procenata povreda zuba kod dece, posebno okrnjenih i polomljenih zuba. Najbolji način da se izbegne ova sudbina je da se pobrinete da vaš mali sportista nosi zaštitnu sportsku opremu, uključujući štitnik za zube.

 

 

Rano razvijanje navika dobre oralne higijene je ključ prevencije

 

Ministarstvo zdravlja države Njujork upozorava da se svake godine izgubi 51 milion školskih časova zbog bolesti povezanih sa zubima. Učenjem deteta da praktikuje dobru oralnu higijenu i dovođenjem na redovne preglede, možete sprečiti ozbiljnije probleme sa oralnim zdravljem i sprečiti ih da propuste svoje obrazovanje.

 

Imajte na umu da veliki deo prenošenja dobrih navika vašoj deci predstavlja i sami praktikovanje dobrih navika. Četkajte najmanje dva puta dnevno, i ne zaboravite da operete jezik. Očistite između zuba interdentalnim četkicama ili koncima za vodu najmanje jednom dnevno. Razmislite o korišćenju drugih korisnih proizvoda kao što su antimikrobno sredstvo za ispiranje usta i strugač za jezik. I posetite svog stomatologa radi redovnih pregleda. Kada vaše dete vidi da dajete prednost zdravim navikama (naročito ako to učinite zabavnim), veća je verovatnoća da će i ono učiniti isto. To je nešto čemu oboje možete da se smejete.

Članci