Možete li unositi previše fluorida? Saznajte činjenice

Zašto bi trebao biti obožavatelj fluorida? Kao što primećuje Američka stomatološka asocijacija (ADA), fluorid se često naziva „prirodnim borcem protiv karijesa“, posebno za zube u razvoju. Dobra vest je da ste verovatno dobili pravu količinu fluorida i sve njegove prednosti, a da niste ni pokušali! Fluorid iz vode, hrane ili suplemenata pomaže u izgradnji jake zubne gleđi, koja je u stanju da se bolje odupre karijesu. Nakon što su zubi izbili, fluorid pomaže u obnavljanju gleđi i čak može da preokrene najranije faze karijesa.

 

Međutim, kao i većina stvari u životu, dobijanje previše - ili premalo - nečega može biti problem. Fluorid je odličan primer važnosti ravnoteže. Sve u svemu, mineral je siguran i efikasan protiv karijesa, ali treba da budete svesni manjih rizika od prevelike upotrebe fluorida. Većina ovih zabrinutosti proizilazi iz uzimanja previše minerala, posebno u mladosti, što može izazvati fluorozu zuba.

Šta je zubna fluoroza?

 

Prema ADA, zubna fluoroza, poznata i kao šareni zubi, nastaje kada deca konzumiraju previše fluorida tokom predugog vremenskog perioda dok se njihovi zubi razvijaju. Većina slučajeva fluoroze je rezultat toga što mala deca uzimaju suplemente fluorida ili gutaju pastu za zube sa fluoridima kada je voda koju piju već fluorisana. Na površini zuba mogu se razviti pruge, mrlje ili udubljenja kada se pojave iznad desni. U teškim slučajevima, na gleđi se mogu pojaviti smeđe, crne ili sive mrlje, a zubi mogu postati udubljeni.

 

Ne brinite! To neće imati negativan uticaj na zdravlje zuba vašeg deteta. Ove pruge i mrlje se mogu lečiti i često su reverzibilne. Često je stanje toliko blago da ga samo stomatolog može otkriti.

 

Kako sprečiti fluorozu

 

Šansa za razvoj fluoroze postoji do oko osam godina jer se zubi još uvek formiraju ispod desni. Evo nekoliko korisnih smernica o bezbednoj upotrebi fluorida za bebe i decu.

 

Odojčad do tri godine:

 

  • Malo je verovatno da će novorođenčad koja su dojena razviti fluorozu, jer majčino mleko ima veoma malo fluora. Čak i ako piju fluorisanu vodu, dojilje i trudnice ne prenose velike količine fluorida svojim bebama.
  • Mame koje hrane svoju bebu adaptiranim mlekom treba da mešaju vodu sa malo fluora ili bez fluorida sa prahom ili tečnim koncentratom. Formula spremna za hranjenje je takođe opcija, jer sadrži minimalne količine fluorida.
  • Kada izrastu zubi koristite samo malu količinu (ne veća od zrna pirinča) paste sa fluoridom za pranje zuba dva puta dnevno.
  • Ispljuni! Kako su u stanju, decu treba naučiti da ispljunu pastu za zube prilikom pranja zuba.

 

Od tri do osam godina:

 

  • Nastavite da temeljno perete zube dva puta dnevno sa količinom paste za zube veličine graška.
  • NE KORISTITI sredstva za ispiranje usta sa fluoridom za decu mlađu od šest godina osim ako vam to ne savetuje stomatolog ili drugi zdravstveni radnik. Deca mlađa od šest godina nisu u potpunosti razvila svoj refleks gutanja i mogu progutati više nego što ispljunu.

 

Zapamtite, većina slučajeva fluoroze se može sprečiti. Podsetite decu da ne gutaju pastu za zube dok peru zube. Razgovarajte sa svojim stomatologom ako ste zabrinuti zbog količine fluora kojoj su vaša deca izložena.

 

Opcije lečenja fluoroze

 

U razvijenom svetu, fluoroza nije povezana sa zdravstvenim stanjem koje izaziva karijes ili ugrožava zdravlje vašeg deteta. Neki slučajevi dentalne fluoroze su dovoljno mali da lečenje nije neophodno, posebno ako se javlja na zadnjim zubima. Međutim, postoje opcije lečenja kao što je izbeljivanje zuba ako ste zabrinuti.

 

Dijetetski fluoridni dodaci

 

Koristite dijetetske suplemente fluorida samo onako kako vam je propisao lekar ili stomatolog. Dodaci fluorida se preporučuju deci između 6 meseci i 16 godina koja žive u oblastima gde voda nije fluorisana i sa visokim rizikom od razvoja karijesa.

 

Fluoridi u vašoj vodi za piće

 

Prema ADA, preporučeni nivo fluorida u vodi za zdravlje zuba je 0,7 delova fluorida na milion delova vode. Prema Zakonu o bezbednoj vodi za piće, Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) zahteva od javnih vodovodnih sistema da obaveste svoje kupce ako prirodni fluorid premašuje preporučene nivoe.

 

Ako živite u oblasti gde prirodni nivoi fluorida u vodi za piće prelaze 0,7 delova na milion, trebalo bi da razmislite o alternativnom izvoru vode ili kućnim tretmanima vode kako biste smanjili rizik od fluoroze za malu decu.

 

Iako EPA nema ovlašćenje da reguliše privatne bunare za vodu za piće, preporučuje da se voda iz privatnih bunara testira jednom godišnje. Ako je vaš dom priključen na privatni bunar, dobra je ideja da se bunar jednom godišnje testira na nivo fluorida, posebno ako u kući ima male dece. Prirodni nivoi fluorida mogu značajno da variraju od lokacije do lokacije. Dostavite svom stomatologu i lekaru rezultate ispitivanja vode iz bunara kako bi vam mogli pružiti tačne informacije o potrebama vaše porodice za fluoridom.

 

Sve u svemu, fluorid je bezbedan kada se koristi prema uputstvima i ima velike prednosti za zdravlje zuba vašeg deteta. Ne brinite, iako neki delovi podučavanja pravilne oralne nege nisu laki, prilično je jednostavno obezbediti da vaša deca dobiju pravu količinu fluorida. Ako imate pitanja, vaš stomatolog, pedijatar ili porodični lekar mogu vam pomoći da odredite odgovarajuću količinu fluora za vaše dete.

Članci