Oralno zdravlje za decu

Kako da pomognem svojoj deci da neguju svoje zube i da spreče karijes?

 

Podučavanje vašeg deteta pravilnoj oralnoj nezi u mladosti je ulaganje u njegovo ili njeno zdravlje koje će isplatiti doživotne koristi. Možete početi tako što ćete dati primer; briga o sopstvenim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba ceniti. A sve što čini brigu o zubima zabavnom, kao što je pranje sa detetom ili dopuštanje da sami biraju četkicu za zube, podstiče pravilnu oralnu negu.

Da biste pomogli svojoj deci da zaštite svoje zube i desni i u velikoj meri smanjili rizik od nastanka karijesa, naučite ih da slede ove jednostavne korake:

 

Prema američkom udruženju stomatologa perite zube dva puta dnevno sa prihvaćenom pastom za zube sa fluoridom da biste uklonili plak – lepljivi film na zubima koji je glavni uzrok karijesa.

 

Čistite koncem za zube svakodnevno da biste uklonili plak između zuba i ispod desni, pre nego što se očvrsne u kamenac. Kada se kamenac formira, može se ukloniti samo profesionalnim čišćenjem.

 

Jedite dobro izbalansiranu ishranu koja ograničava skrobnu ili slatku hranu, koja proizvodi kiseline plaka koje izazivaju karijes. Kada jedete ovu hranu, pokušajte da je jedete uz obrok umesto kao užinu - dodatna pljuvačka koja se proizvodi tokom obroka pomaže ispiranju hrane iz usta.

 

Koristite stomatološke proizvode koji sadrže fluoride, uključujući pastu za zube.

 

Uverite se da je voda za piće vaše dece fluorisana. Ako je vaš vodovod; opštinski, bunar ili flaširan ne sadrži fluor, vaš stomatolog ili pedijatar može da vam prepiše dnevne suplemente fluorida.

 

Vodite dete kod zubara na redovne preglede.

Koje tehnike pranja zuba mogu da pokažem svom detetu?

 

Možda ćete želeti da nadgledate svoju decu dok ne nauče ove jednostavne korake:

 

Upotrebite pastu za zube veličine graška sa fluoridom koja je prihvaćena od strane ADA. Vodite računa da vaše dete ne proguta pastu za zube.

 

Koristeći četkicu za zube sa mekim vlaknima, prvo operite unutrašnju površinu svakog zuba, gde se plak može najviše akumulirati. Nežno četkajte napred-nazad.

 

Očistite spoljašnje površine svakog zuba. Nagnite četkicu duž spoljne linije desni. Nežno četkajte napred-nazad.

 

Očistite površinu za žvakanje svakog zuba. Nežno četkajte napred-nazad.

 

Koristite vrh četkice da očistite iza svakog prednjeg zuba, i gornji i donji.

 

Uvek je zabavno očistiti jezik!

Kada moje dete treba da počne da koristi konac?

 

Pošto konac uklanja čestice hrane i plak između zuba koji propuštaju četkanje, trebalo bi da koristite konac za svoju decu počevši od 4 godine. Kada napune 8 godina, većina dece može sama da počne da koristi konac.

Šta su zalivači za zube i kako da znam da li su mom detetu potrebni?

 

Zalivači za zube stvara visokoefikasnu barijeru protiv karijesa. Zalivači su tanke plastične oblogekoje se nanose na žvakaće površine stalnih zadnjih zuba deteta, gde se formira većina karijesa. Nanošenje zalivača nije bolno i može se obaviti u jednoj poseti zubaru. Vaš stomatolog može da vam kaže da li bi vaše dete moglo imati koristi od zalivača za zube.

 

Šta je fluorid i kako da znam da li moje dete dobija pravu količinu?

 

Fluorid je jedan od najboljih načina za sprečavanje karijesa. Prirodni mineral, fluorid se kombinuje sa zubnom gleđi da bi je ojačao. U mnogim opštinskim vodovodima dodaje se odgovarajuća količina fluorida za pravilan razvoj zuba. Da biste saznali da li vaša voda sadrži fluoride i koliko, pozovite lokalni vodovod. Ako vaš vodovod ne sadrži (ili dovoljno) fluorida, pedijatar ili stomatolog vašeg deteta može predložiti korišćenje kapi sa fluoridom ili vode za ispiranje usta pored paste za zube sa fluoridom.

Koliko je ishrana važna za oralno zdravlje mog deteta?

 

Uravnotežena ishrana je neophodna da bi vaše dete razvilo jake zube otporne na karijes. Pored punog spektra vitamina i minerala, ishrana deteta treba da sadrži dosta kalcijuma, fosfora i odgovarajuće nivoe fluorida.

 

Ako je fluorid najveća zaštita vašeg deteta od karijesa, često grickanje može biti najveći neprijatelj. Šećeri i skrobovi koji se nalaze u mnogim namirnicama i grickalicama poput kolačića, bombona, suvog voća, bezalkoholnih pića, pereca i čipsa se kombinuju sa plakom na zubima i stvaraju kiseline. Ove kiseline napadaju zubnu gleđ i mogu dovesti do nastanka karijesa.

 

Svaki "napad plaka" može trajati do 20 minuta nakon što je obrok ili užina završena. Čak i malo grickanja može stvoriti kiseline plaka. Zato je najbolje ograničiti grickanje između obroka.

Šta da radim ako mi dete odlomi, slomi ili izbije zub?

 

U slučaju bilo kakve povrede u ustima vašeg deteta, odmah se obratite svom stomatologu. Stomatolog će želeti da pregleda zahvaćeno područje i odredi odgovarajući tretman.

 

Ako vaše dete pati od bolova od slomljenog, napuklog ili okrnjenog zuba, odmah posetite stomatologa. Možda ćete želeti da svom detetu date lek protiv bolova koji se izdaje bez recepta do njegovog/njenog termina. Ako je moguće, zadržite deo zuba koji se odlomio i ponesite ga sa sobom kod zubara.

 

Ako je zub u potpunosti izbačen iz usta usled povrede, odnesite zub svom stomatologu što je pre moguće. Rukujte zubom što je manje moguće — nemojte brisati ili na drugi način čistiti zub. Čuvajte zub u vodi ili mleku dok ne dođete kod zubara. Možda je moguće da se zub vrati u usta vašeg deteta, što se naziva reimplantacija.

Članci