Prirodno ublažavanje bolova od zubobolje za vaše dete

Ako se vaše dete trgne od bolova, roditeljski instinkti stupaju na scenu. Ali da li znate koji je najbolji način da se uhvatite u koštac sa zuboboljom? Kada se vaše dete žali na bol u zubima i ne možete odmah da odete kod zubara, možete mu pomoći da ublažite zubobolju kod kuće.

Kućni lekovi za zubobolju

 

Na prvi znak zubobolje, proverite da li postoje očigledni problemi. Koncem uklonite zaglavljene komade hrane, proverite da li je zub labav i proverite da li ima povreda u ustima. Zatim, možete raditi na smanjenju simptoma dok ne odete kod zubara.

 

 

Ispiranje toplom slanom vodom

 

Važan korak u ublažavanju bolova u zubima je smanjenje oralnog otoka. Ako je vaše dete dovoljno staro da mućka tečnost u ustima i da je ispljune, možete koristiti toplu slanu vodu kako biste smanjili upalu, savetuje Američka akademija za pedijatrijsku stomatologiju (AAPD). Pomešajte kašičicu obične kuhinjske soli u malu šolju tople vode i neka se njome mućkaju tečnost u ustima oko svakog dela usta.

Hladne obloge

 

Zatim možete staviti hladne obloge na spoljašnji deo obraza vašeg deteta, blizu mesta koje boluje. Hladne obloge će izazvati suženje krvnih sudova u tom području, čineći bol manje jakim. Umotajte smrznutu kompresu u obliku gela ili vrećicu sa ledom u meki peškir i pomozite svom detetu da ga drži na mestu kako bi smanjio pritisak i oticanje u ustima.

 

 

Ulje karanfilića

 

Ulje karanfilića takođe može da deluje kao sredstvo protiv bolova i antibakterijski za zubobolju. Obavezno razblažite ulje karanfilića sa nečim bezbednim za hranu kao što je bademovo ulje. Koristite pamučni štapić da ga nežno utapkajte na zahvaćeno područje oko zuba. Imajte na umu da ulje karanfilića može imati neprijatan ukus i neželjene efekte ako se jede, tako da ga treba koristiti samo za stariju decu koja ga neće progutati. Ako nemate ulje karanfilića, proverite u svojoj apoteci oralne lekove koji su bezbedni za decu i koji sadrže ulje karanfilića kao aktivni sastojak.

Posetite stomatologa

 

Ova rešenja bi trebalo da pomognu vašem detetu da ublaži zubobolju dok ne zakažete pregled kod zubara. Bol u zubu može biti uzrokovan raznim problemima, uključujući infekcije, povredu, labav zub, karijes ili pogođene čestice hrane. Stomatolog će moći da identifikuje uzrok bola i preporuči rešenje.

 

Važno je da ne ignorišete bol u zubima, iako se vaše dete može na trenutak osećati opušteno. Idite kod stomatologa što je pre moguće jer će možda biti potrebna stomatološka procedura ili lekovi na recept za adekvatno lečenje simptoma.

 

Najvažnije, ne brinite. Opremljeni ste kućnim lekovima da utešite zubobolju vašeg deteta i vidite kako se ponovo smeje za tren oka!

Članci