Afte u ustima kod mališana: uzroci i lečenje

Ako ste tek počeli da učite svoje dete odličnim navikama za oralnu negu, uočavanje rane u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite; to nije odraz toga koliko dobro peru zube četkicom ili čiste zube koncem. Kao i odrasli, mala deca su takođe podložna ranama u ustima. Ranice u ustima kod dece često su prisutni na nekoliko različitih načina, prema Dečjoj bolnici u Sijetlu. Dok vaš stomatolog ili vaš lekar primarne zdravstvene zaštite treba da dijagnostikuje ranu, korisno je da naučite znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje sprečiti i brzo lečiti rane u ustima kod dece.

Da li moje dete ima afte?

 

Afte ili aftozni čirevi su okrugle ranice koji se razvijaju unutar mekog tkiva vaših usta i vodeći su uzrok ranica u ustima kod dece nakon pete godine. Mogu biti crvene, bele ili sive. Afte mogu biti bolne i ometati jelo i spavanje, ali nisu zarazne. Afte obično traju sedam do 14 dana, prema klinici Mejo.

 

 

Afte su česte, ponavljajuće i mogu biti uzrokovane:

 

  • Manje povrede usta usled grubog četkanja ili slučajnog ugriza za obraz
  • Alergije na hranu ili preosetljivost
  • Manjak vitamina
  • Stres, nedostatak odmora ili imunološki poremećaji

 

Dobra vest je da postoji veliki broj kućnih lekova koji pomažu u ublažavanju nelagodnosti izazvane aftom. Ispiranje usta antimikrobnim sredstvom za ispiranje, nanošenje leda na ranu i korišćenje četkica za zube sa mekim vlaknima, sve to može pomoći u ublažavanju iritacije. Podsećanja radi, afte se javljaju unutar usta, dok se herpes obično javljaju izvan usta.

Zašto deca dobijaju herpes?

 

Herpes je oblik herpes simpleks virusa tipa 1, zaraznog virusa koji se prenosi kontaktom. Herpes kod odraslih su uzročnici infekcije herpes simpleksom kod male dece. Dakle, koliko god da je teško izbeći maženje svog mališana, imajte na umu da ako mislite da imate virus, najbolje je da se uzdržite od tog poljupca za laku noć kada je prisutna ranica. Isto tako, razgovarajte sa svojim lekarom o dojenju ako mislite da ste imali epidemiju.

 

Prema Dečjoj bolnici u Sijetlu, prva epidemija herpesa može biti ozbiljna i obično se javlja u dobi od 1 do 3 godine. Može izazvati 10 ili više plikova ispunjenih tečnošću na desni, jeziku i usnama, a može se pojaviti i na spoljne usne ili kožu oko usta. Može se javiti i groznica i otežano gutanje. Herpes obično zarasta za oko 2 do 4 nedelje. Pedijatar vašeg deteta može preporučiti antivirusni lek za ubrzavanje zarastanja herpesa.

 

Šta je bolest šaka, stopala i usta?

 

Bolest šaka, stopala i usta (HFMD) se obično manifestuje kao crveni plikovi unutar usta i na dlanovima i tabanima. Takođe uključuje groznicu i nedostatak energije. HFMD se prenosi preko virusa poznatog kao Coksackie virus, koji se najčešće javlja kod dece. Prenosi se kroz telesne tečnosti, direktan kontakt ili fekalne materije, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. HFMD je manja bolest i trebalo bi da nestane u roku od nedelju dana. Pošto su herpes i HFMD veoma zarazni, treba da budete sigurni da vi i vaše dete izbegavate direktan kontakt sa svima koji imaju aktivne čireve.

Kako povrede izazivaju rane u ustima?

 

Povrede u ustima su česta posledica aktivnosti mališana. Možda su se ugrizli za jezik ili unutrašnjost obraza ili četkali previše entuzijastično dok su počeli da uče dobre navike nege usne šupljine. Topla hrana može biti još jedan uzrok ako vaše dete nije dovoljno strpljivo da pusti svoj omiljeni obrok da se ohladi. Većina ranica u ustima kod mališana uzrokovanih povredama i opekotinama u početku izgledaju crvene i bele kada zarastu, tako da zaboravljene rane mogu izgledati slično afti.

Kako da lečim ranice u ustima kod mališana kod kuće?

 

Ključ za udobnost i negu kod kuće je hladna hrana, hidratacija, odmor i puštanje rane da ide svojim tokom. Proverite sa svojim stomatologom ili lekarom doze acetaminofena, ibuprofena i antacida, što sve može ublažiti nelagodnost.

 

Kada treba da pozovem doktora?

 

Ako se vaše dete ne kreće, izuzetno je slabo, ima otok na licu, možda je progutalo hemikaliju ili ima ranu koja se pojavila nakon uzimanja lekova, trebalo bi da odmah pozovete svog pedijatra. U suprotnom, pokažite svom detetu malo više pažnje i ljubavi i sačekajte i vidite.

 

Opcije lečenja fluoroze

 

U razvijenom svetu, fluoroza nije povezana sa zdravstvenim stanjem koje izaziva karijes ili ugrožava zdravlje vašeg deteta. Neki slučajevi dentalne fluoroze su dovoljno mali da lečenje nije neophodno, posebno ako se javlja na zadnjim zubima. Međutim, postoje opcije lečenja kao što je izbeljivanje zuba ako ste zabrinuti.

Dijetetski fluoridni dodaci

 

Koristite dijetetske suplemente fluorida samo onako kako vam je propisao lekar ili stomatolog. Dodaci fluorida se preporučuju deci između 6 meseci i 16 godina koja žive u oblastima gde voda nije fluorisana i sa visokim rizikom od razvoja karijesa.

 

Fluoridi u vašoj vodi za piće

 

Prema ADA, preporučeni nivo fluorida u vodi za zdravlje zuba je 0,7 delova fluorida na milion delova vode. Prema Zakonu o bezbednoj vodi za piće, Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) zahteva od javnih vodovodnih sistema da obaveste svoje kupce ako prirodni fluorid premašuje preporučene nivoe.

 

Ako živite u oblasti gde prirodni nivoi fluorida u vodi za piće prelaze 0,7 delova na milion, trebalo bi da razmislite o alternativnom izvoru vode ili kućnim tretmanima vode kako biste smanjili rizik od fluoroze za malu decu.

 

Iako EPA nema ovlašćenje da reguliše privatne bunare za vodu za piće, preporučuje da se voda iz privatnih bunara testira jednom godišnje. Ako je vaš dom priključen na privatni bunar, dobra je ideja da se bunar jednom godišnje testira na nivo fluorida, posebno ako u kući ima male dece. Prirodni nivoi fluorida mogu značajno da variraju od lokacije do lokacije. Dostavite svom stomatologu i lekaru rezultate ispitivanja vode iz bunara kako bi vam mogli pružiti tačne informacije o potrebama vaše porodice za fluoridom.

 

Sve u svemu, fluorid je bezbedan kada se koristi prema uputstvima i ima velike prednosti za zdravlje zuba vašeg deteta. Ne brinite, iako neki delovi podučavanja pravilne oralne nege nisu laki, prilično je jednostavno obezbediti da vaša deca dobiju pravu količinu fluorida. Ako imate pitanja, vaš stomatolog, pedijatar ili porodični lekar mogu vam pomoći da odredite odgovarajuću količinu fluora za vaše dete.

Članci