Pravilna nega zuba za decu

Kod dece, usta i zubi su podložni trajnim promenama. Zbog toga su potrebna i specifična rešenja za oralnu higijenu.


0-2 godine


Razvoj zuba
 

Prvi mlečni zub nikne u dobi od 6 do 8 meseci, a zatim postepeno slede drugi mlečni zubi.


Operite zube
 

Čak i prve zube treba temeljno oprati svakog dana. Time se uklanja opasan plak. Do drugog rođendana deteta treba čistiti zube dva puta dnevno sa količinom paste za zube veličine graška koja sadrži fluorid.
 

Koncentracija fluorida od 500ppm odgovara najnovijoj preporuci stručnjaka Nemačkog društva za dečiju stomatologiju i Nemačkog društva za preventivnu stomatologiju.   


2-6 godina


Razvoj zuba

 

Do uzrasta od oko 3 godine, mlečni zubi kod dece su obično kompletni i stalni zubi se razvijaju ispod mlečnih zuba u gornjoj i donjoj vilici.

 

Operite zube

Deca sada žele sama da peru zube i isprobavaju različite vrste hvatanja prilikom rukovanja četkicom. U ovom uzrastu deca već mogu da peru žvakaće površine svojih zuba.

 

Međutim, čisti zubi bez plaka u ovom uzrastu mogu se postići samo ako potom ponovo temeljno operete zube svog deteta.
 

Koncentracija fluorida od 1000 ppm odgovara najnovijoj preporuci stručnjaka Nemačkog društva za dečiju stomatologiju i Nemačkog društva za preventivnu stomatologiju.


6-12 godina


Razvoj zuba
 

Lagani mlečni zubi, praznine između zuba i nicanje stalnih zuba otežavaju oralnu higijenu prilikom promene zuba. Pored toga, nova, trajna zuba posebno zahteva posebnu zaštitu. Rezultat je povećan rizik od karijesa.


Operite zube
 

Da biste zaštitili nove trajne zube vašeg deteta od karijesa, izaberite pastu za zube sa većim sadržajem fluorida (1.400 ppm). Četkice za zube sa X vlaknima su posebno pogodne za čišćenje, jer zadiru u međuzubne prostore i na taj način omogućavaju bolje uklanjanje naslaga.

Prevencija karijesa fluoridom
 

Koncentracija fluorida od 500ppm do 2. rođendana i 1000ppm za decu od 2. do 6. rođendana odgovara najnovijim preporukama stručnjaka Nemačkog društva za dečiju stomatologiju i Nemačkog društva za preventivnu stomatologiju.

Pravilno operite zube KAI metodom

myszka-1.png

Površine za žvakanje

 

Prvo četkate napred-nazad površine za žvakanje: ovo će očistiti vrh zuba. Počnite pozadi na desnoj strani. Prvo donji zubi, zatim gornji i onda ponovite na levoj strani.

myszka-vol2.png

Spoljašnje površine

 

Zatim očistite spoljašnje površine. Četkicom za zube pravite krugove: na desnoj strani od nazad ka napred i na levoj strani. Zatim zatvorite zube kao da grizete i na isti način perete sekutiće.

myszka-3.png

Unutrašnje površine

 

Na kraju, unutrašnje površine zuba se peru od dna ka vrhu. Ponovo počinjete od pozadi i četkate od desni do vrha zuba.

 

I uvek zapamtite: operite zube posle svakog obroka.

Odabrani članci