Odgovarajuća nega zuba za decu

Usta i zubi deteta podvrgnuti su kontinuiranim promenama. Iz tog razloga je potrebna posebna nega celih usta.

0-3 godine

Razvoj zuba

Otprilike od 6. do 8. meseca se pojavljuje prvi mlečni zub. Postepeno, sledi ostatak mlečnih zuba.

Pranje zuba

Prve mlečne zube treba prati svakodnevno, posebno uveče. To uklanja opasne naslage. Sve do njihovog 2. rođendana, zube treba prati jednom dnevno dečijom pastom za zube s fluoridom, a nakon toga, dva puta dnevno.

 

3-6 godina

Razvoj zuba

Sa oko 3 godine starosti, prvi je skup zuba potpun i stalni se zubi počinju razvijati u gornjoj i donjoj vilici.

Pranje zuba

Deca sada vole sami prati svoje zube i četkajući ih isprobavaju razne načine držanja četkice za zube. U ovom dobu deca već mogu četkati površinu zuba za žvakanje.

Međutim, čisti zubi bez naslaga plaka u ovom dobu mogu se postići samo ako nakon detetovog četkanja i vi ponovite četkanje kako biste bili sigurni da su zubi temeljno oprani.

6-12 godina

Razvoj zuba

Klimavi mlečni zubi, razmaci između zuba i nicanje trajnih zuba otežavaju oralnu higijenu u ovo vreme tranzicije. Uz to, i iznad svega, novi, trajni zubi zahtevaju posebnu zaštitu. Rezultat toga je veći rizik od nastanka karijesa.

Pranje zuba

Da biste zaštitili nove, trajne zube od karijesa, potrebno je odabrati zubnu pastu s većim udelom fluorida (1.000 - 1.500 ppm).

Prevencija karijesa fluoridom

Korišćenje dečije paste za zube s fluoridom štiti od karijesa. Dečija pasta za zube elmex® sadrži efikasan amino fluorid u koncentraciji koju doktori dentalne medicine preporučuju deci (1000 ppm).

 

Ispravno pranje zuba KAI-metodom

Površine za žvakanje

Prvo četkajte zube napred-nazad: Tako da očistite gornju površinu zuba. Počnite s desne strane, obavezno od zadnjih zuba. Prvo donji zubi, zatim gornji, a zatim sve ponovite sa leve strane.

Spoljne površine

Zatim četkajte spoljne površine. Kao da četkicom za zube pravite krugove: s desne strane od samog zadnjeg dela prema napred, a zatim sa leve strane. Potom, zatvorite zube kao da grizete i na isti način četkajte sekutiće.

Unutrašnje površine

Konačno, potrebno je oprati i unutrašnje površine na gornjem i donjem redu zuba. Opet započnite odmah sa zadnje strane i četkajte od crvene do bele - od desni do zuba.

I uvek upamtite: perite zube nakon svakog obroka.

Članci